twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

luni, 18 ianuarie 2010

Istoria unor inventii celebre : Biletelele pentru notite
"Post-it notes". Cine nu le cunoaste? Sunt acele biletele de forma patrata sau dreptunghiulara, cu o margine adeziva, care se lipesc pe usa, pe frigider, pe birou, pe monitorul calculatorului etc. si prin intermediul carora oamenii isi lasa diverse mesaje.

"Post-it notes" n-a fost un produs planificat, adica n-a existat o anumita nevoie pe care un inventator sa caute sa o satisfaca aducand produsul potrivit. Biletelele auto-adezive au fost in totalitate rezultatul intamplarii...
ferma piscicola

In 1970, Spencer Silver lucra in laboratoarele de cercetare ale companiei 3M, incercand sa puna la punct un nou tip de adeziv, mai puternic. Rezultatele obtinute au fost insa exact contrare: adezivul realizat de Spencer era chiar mai slab decat toate celelalte tipuri existente in acel moment pe piata. Obiectele lipite cu ajutorul lui puteau fi dezlipite foarte usor, asa ca nimeni nu stia ce se poate face cu acest produs.

Solutia a venit patru ani mai tarziu de la Arthur Fry, un coleg de-al lui Spencer la 3M, care canta in fiecare duminica in corul bisericii. Pentru a insemna in cartea de cantece bisericesti paginile unde se aflau diverse imnuri, Fry folosea benzi de hartie, care insa alunecau si cadeau foarte usor.

De-aceea, s-a gandit sa aplice pe ele noul adeziv descoperit de Spencer Silver, si aceasta s-a dovedit solutia ideala: benzile de hartie nu mai cadeau si, in plus, puteau fi desprinse foarte usor, fara sa afecteze integritatea paginilor. Si de aici pana la produsul "post-it notes", asa cum il stim astazi, n-a mai fost decat un pas.

Niciun comentariu: